18. september 2024
Dato, tid, sted og afbud
Dato: 18. september 2024
Tidspunkt: 16.30
Sted: Mødelokale 1
Afbud: Charlotte, Mustafa
1. Valg af nyhedsbrevskribent (B)
Bestyrelsen beslutter at Maria hen over et skoleår skal udsende små nyheds-videoer.
2. Godkendelse af dagsorden og referat (10 min.) (B)
Maria
Dagsorden – godkendt.
Maria har præskrevet lidt under punkterne i referatfeltet mhp. på at kvalificere dialogen. Ift. overblik over fx vedtagne emner kunne et dokument med løbende vedtagelser skrives ind.
3. Meddelelser: (20 min) (O)
Forperson, Ledelse, Medarbejdere, Elevrådet, Andre
Forperson:
Maria deltog på forældremøder på 4., 6., gr.ordn., 0.årg. – på de fleste møder var der godt fremmøde. Overvejelser omkring tilmelding til forældremødet samt tidspunktet. Vigtigt at teamene ved i god tid at de skal afsætte tid til skolebestyrelsen. Måske en drøftelse af hvordan et forældremøde kan bygges op, en mere tydelig rammesætning af invitation, tilmelding, dagsorden, indhold. Kunne forældremøderne afholdes på de samme tre datoer: indskl., mltrin, og udskl. Oplægget fra SB blev der taget godt imod. En positiv oplevelse alt i alt. Møde med ISU mandag den 16.09.2024 hvor ’Brug folkeskolen’ var til stede. Der er en mulighed for at MHS kunne blive en pilot-skole. Nogen egenbetaling vil komme på tale.
Ledelse:
HDS-lokalet er ved at komme på plads efter renoveringen. Lokalerne er flotte. UV kan påbegyndes efter efterårsferien. ICDP-uddannelse af vores nye medarbejdere på hele MHS. ICDP forældrevejledning ved May (lærer) og Tina (lærer), som selv er ved at blive uddannet af ICDP Danmark i at kunne varetage ICDP forældrevejledning. Der er god tilslutning til tilbuddet. Skolefodbold, drengene er fortsat med, kamp på fredag. Fin personalefest hvor gr.ordningen blev budt velkommen til MHS. SFO-leder Ole går på pension til 8. november, der holdes reception den 7. november.
Medarbejderne:
To fantastiske PBL-uger under teamet ’Mangfoldighed og fællesskab’, de forskellige årgangsteam har haft forskellige afsæt for ugerne. Måske vi var bedre til denne gang at planlægge forløbene mere tæt på daglig praksis. Mange i SFO er berørte af at Ole går på pension. Oplevelsen af at have haft e t tæt og godt forhold til Ole. Pæd.gruppen er obs at den nye leder har viden om fritidspædagogik.
4. Ordensregler (B)
Per
Evt. kommentarer fra høring eller godkendelse samt plan for implementering og kommunikation af Ordensregler.
Der er opbakning fra udskolingen, SFO og indskolingen til ordensreglerne. Overvejelser gik primært på om der står sanktionsmidler vi ikke kan bringe/vil bringe i spil. SBs ordensregler ligger inden for de krav, den lovgivning, de skal overholde. Om Ordensreglerne oplistning kunne man overveje at skrive, at de står i vilkår rækkefølge – formuleret med en enkelt sætning. Vedtaget – med en sætning om vilkårlighed formuleret af Per og Rikke.
5. Høringssvar til budget 2025 (B)
Per/Maria
Det kommende års budget er til høring blandt skolebestyrelserne. Umiddelbart er skolerne ikke berørt af de indarbejdede besparelser.
Input til tekst: ’Imod en rammebesparelse på skoleområdet’ Per sender høringssvaret d.d.
6. Årsmøde/årsberetning (B)
Maria
Hvad gør vi med årsmøde og årsberetning? Vi er lidt på bagkant – årshjulet skal måske genbesøges. Skal vi planlægge næste skoleår allerede nu? Kan vi bruge åbent hus -arrangementet - læringsfestivalen? Kan ’Brug folkeskolen’ hjælpe med at planlægge et sådant arrangement. Årsmødet for det kommende skoleår skal planlægges inden skoleåret afsluttes.
Det drøftes om dagsordenen skal have forudbestemte punkter som stemmer overens med årshjulet. Maria og Per kommer med et udkast til disse punkters placering på et årshjul.
Input til årsberetning fx Skoleudviklingssamtale, beslutning om gruppeordning, første erfaringer med princip for digital dannelse og adfærd, åbent hus/læringsfestival, gode resultater fra skolen - fodbold og skak. evt. teaser for kommende ordensregler og nyt princip vedr. organisering af undervisningen - måske også implementering af ny aftale om folkeskolen).
Per udfærdiger et udkast til Maria Det aftales at Maria skal forsøge at lave 2 -4 små videoer om året med vigtige og interessante teasere om skolen og SBs arbejde doseret i små bidder. I samarbejde med Anne APE i forbindelse med årsberetningen laves en teaser i form af en video samt der offentliggøres en skriftlig årsberetning, der lægges på hjemmesiden, Aula, FB.
Derudover skal skolen være bedre til at linke fra Aula til FB.
7. Redegørelse for PBL i skoleåret 24/25 (B)
Per
I forbindelse med forældremøderne og omdelingen af årshjulet for årgangene, ser det ud til, at der i dette skoleår er skruet op for antallet af PBL-ugerne, således at der nu er 15 uger (6.årg.) med projekter set over hele året.
Skolen har planlagt med 12 uger. Flere af de små fag vil blive læst under PBL-forløbene, fag som fx sprog, svømning.
Bestyrelsen har ikke været involveret i beslutningen om at lægge sig på et højere niveau end det som er dikteret fra politisk niveau (10 uger). Bestyrelsen har ift. omfanget af PBL ikke udtrykt ønske om at øge antallet af uger.
Maria har bedt Per om en redegørelse for det øgede antal uger, herunder en redegørelse for, hvordan det påvirker timetallet for de forskellige fag jf. lovens vejledende timetal og mindstekrav. Der er utrykt bekymring fra forældre og lærere om, hvorvidt pensum kan nås, når så mange timer bortfalder til fordel for PBL. Læringsmålene skal være langt mere synlige for både børn og forældre. Kan vi løfte fagligheden i PBL-ugerne. Og kan vi kommunikere dette ud til forældrene på en sådan måde at man som forældre får en oplevelse af at kunne se og forstå de faglige overvejelser bag projektet. Skal der være en større skriftlighed omkring PBL-ugerne.
Kun man overveje om Loni kunne videregive til MHSs forældre hvori læringspotentialet ligger i PBL? Måske kunne det være i samarbejde med vores egne PBL-guider?
200116-timetalsoversigt-24-25 - Maria foreslår, at bestyrelsen fremadrettet som minimum informeres om det kommende skoleårs timefordelingsplan. Se eks her:
Kommentarer
Timefordelingsplanen for Skolen på Duevej følger i vid udstrækning UVM’s vejledende timetal. Der er for kommende skoleår følgende afvigelser:
Indskolingen
Det er lokalt på Frederiksberg besluttet at konvertere 30 timers understøttende undervisning i indskolingen til fagfaglig undervisning (svarende til én lektion/uge.) På vores skole har vi besluttet at øremærke denne lektion til matematik. Vores indskolingselever får dermed 180 timers matematik.
Mellemtrinnet
4. årgang:
- Vi konverterer 30 timers HDS til matematik således, at årgangen får 60 timers HDS/år. Dette gør vi bl.a. for at mindske presset på vores faglokaler. Samtidig skaber det en balance i antallet af HDS-lektioner, da HDS på øvrige årgange netop er tildelt 60 timer/år. Det giver en ekstra lektion til matematik, og vi får dermed ført indskolingens antal af matematiklektioner med op på mellemtrinnet.
4. + 5. årgang:
- Vi følger UVM’s vejledende timetal i idræt. Svømning er en del af idrætstimerne. Det betyder, at eleverne får 6o timers idræt/år, hvoraf det ene halvår består af alm. idrætsundervisning og det andet af svømmeundervisning.
Udskolingen
8. årgang:
- Vi følger UVM’S vejledende timetal for naturfagene. Det medfører en nedgang på 30 timers undervisning/år i geografi.
Timerne anvendes som to-lærer-timer i naturfag til understøttelse af den fællesfaglige naturfagsprøve.
9. årgang:
- Vi sidestiller naturfagene timemæssigt og anvender dermed 1 lektion mere til naturfagene end UVM’S vejledning. Det medfører en nedgang på 30 timers naturfag/år i forhold til tidligere skoleår, hvor vi har haft endnu flere naturfagstimer. De reducerede lektioner anvendes som to-lærer-timer i naturfag til understøttelse af den fællesfaglige naturfagsprøve.
Der stilles også forslag om at omfanget af PBL indgår i et princip for skolen.
8. Fravalg af bøger (D)
Nikolaj/Per
Rykkes til næste SBmøde Er der generelt truffet beslutning om ikke at anvende bøger – hvordan hænger det sammen med skærmfri skole? Per redegør.
9. Forældrerepræsentant fra gruppeordning (B)
Maria/Per
En forælder har meldt sin interesse. Skal hun være suppleant, skal bestyrelsen udvides, skal der være en dedikeret plads til gruppeordningen eller er de omfattet af pladsen for heltidstilbuddet?
Det besluttes at hun skal være mere end velkommen som suppleant.
Punkter til nyhedsbrev
-
10. Næste princip til revidering (B)
Maria
Rykkes til næste SBmøde
Planlægning af året:
Maria foreslår, at vi som bestyrelse arbejder med princippet ’Undervisningens organisering’, idet vi har berørt mange af de emner, som hører hjemme der:
- Lektier
- 2-lærer-timer
- Bøger vs. IPads
- PBL - Vikardækning
- Holddannelse (undervisningsdifferentiering)
Se oversigt over manglende og eksisterende principper - vedhæftet.
Næste princip kunne være ’Arbejdets fordeling blandt det undervisende personale’.
11. Punkter til næste møde
Linette vil gerne at bestyrelsen drøfter HTK-kortet, forslag om at have et punkt på dagsordenen hvor tilbagemeldinger, erfaringer på princippet om ’digitale devices’, SB havde positive tilkendegivelser fra forældremøderne, udskolingen er især udfordret på princippet, fortæller Per.
Redegørelse for fagene og det faglige indhold i PBL-uger.
12. Eventuelt
-
/Maria Kolby Rasmussen, forperson